HTML

Welcome to the UK

Ez a blog elsősorban, az Egyesült Királyságba kiköltözni készülő magyaroknak adhat útmutatást és nyújt majd segítséget kinti életük megkezdésében. Természetesen nem célom, hogy mindent objektívan mutassak be, ennek ellenére törekedni fogok hogy valamelyest tárgyilagos és tényközlő legyek.

Friss topikok

  • Welcome 2 the UK: Nos, valahol igazad van, ennek ellenere szerintem, aki igencsak el van keseredve otthon, az utnak ... (2009.03.18. 13:00) Nyelvtudás - Aupairek

Linkblog

Hova? Londonba?

2009.03.17. 16:55 Welcome 2 the UK

Egy másik fontos kérdés, mielőtt bármi nagyobb döntést meghoznánk. Hova is menjünk?

Hisz az Egyesült Királyság hatalmas (magyar szemmel nézve). A lehetőségek mindenütt ott vannak, de mégis választani kellene egy várost magunknak.

Sokan Londonba mennek azonnal, és ott próbálnak érvényesülni. London hatalmas, az agglomerációval együtt többen laknak ott mint egész Magyarországon. Ez frusztráló lehet azoknak akik nem szoktak hozzá egy örökké nyüzsgő világvároshoz. Felejtsd el Budapestet! London tényleg komolyan zsúfolt. 

Természetesen mindennek van előnye es hátránya is. Az előnye először is, hogy rengeteg munkalehetőség van. Hátránya, sajnos pont ebből a tényből ered, hogy hiába a sok lehetőség ha mindenki oda akar menni dolgozni, ezért hát nagyobb a kompetició is. Szóval nem feltétlenül fog az ember egyszerűbben es gyorsabban munkát találni Londonban. 

További előnye, hogy mindent meg lehet találni helyben, es mindent meg is lehet kapni. És ugye ne felejtsük el, hogy mivel London körül 5 reptér van (ebből azt hiszem 3-ról mennek gépek Magyarországra), igy tehát a repjegy árak is talán a legolcsóbbak, ha az ember jó előre tervez. Lesz majd egy repjegyes posztom kicsit később, melyben picit körüljárom a témát.

A tömegközlekedés ugyebár igencsak zsúfolt, ennek ellenére szerintem jól működő. Ha az ember Londonba költözik, és un. Londoner lesz, akkor hozzá kell szoknia az utazáshoz. Akik autót akarnak itt tartani, azoknak nem ajánlom Londont, azok inkább menjenek vidékre. A citybe való behajtáshoz a congestion charge-ot nem sokan tudják kifizetni, és a tömegközlekedés mellett nincs is nagyon szükség az autóra.

Közlekedés:

London, a tömegközlekedésről szól. És elsősorban, a méregdrága TUBE-ról, ahogy az angolok a metróhálózatukat hívják. Metróval szinte mindenhova el lehet jutni Londonon belül. Ez a relatív leggyorsabb utazási mód, viszont itt, aki klausztrofóbiás, az nagyon fogja utálni, mert az angol metrókocsik sokkal kisebbek a magyarnál. (azaz az orosznál :-)), ha nem vigyázol az íves ajtó simán becsípi a fejedet. 155cm alattiak előnyben!

A Tube-map, azaz metrótérkép minden megállónál díjmentesen elvehető kis füzet, amivel az ember könnyen, gyorsan es értelmesen megtervezheti az útját. Az egész metróhálózat nagyon értelmesen lett megépítve, kizárt hogy valaki eltévedjen. A Tube map  persze elérhető az interneten is, de onnan nem érdemes kinyomtatni. Fogadni mernék, hogy minden valamire valo londoni magyarnak a zsebeiben tutira lapul travelcard (jegy), es tube map. Akit érdekelnek a jegyárak, azok látogassanak el a következő oldalra: http://www.tfl.gov.uk/. Nem kivánok most belemenni es részletezni árakkal együtt. A lényeg, hogy szinte mindig kifizetődőbb több napra szóló (általaban egy hetes) bérletet, travelcardot venni, mint siman single ticket-eket. Ha valakit érdekel ez a téma, írjon, és írok majd több infót.

A metróhálózat szerintem nagyon jó, bár a tisztaságával voltak problémáim. A szolgáltatás minősége is folyton akadozott, a rengeteg track felújítás miatt, de ennek ellenére fényévekkel jobb mint a BKV. Egy londoni metrózás után az ember le tudja szűrni a lényeget. London már nem az angolokról, hanem a bevándorlókról szól. Szerény véleményem szerint egy londoni metrókocsi utazóközönsége összetétele talán 30% angol, 70% turista/bevándorló. De ahogy látom ez londonban az angolokat nem nagyon zavarja.

A kiterjedt metróhálozat mellett, London buszhálózata is igen jól ki lett találva. Busszal utazni mileg olcsóbb mint a metró, bár sokkal több időt vesz igénybe. És hát ha az ember Londonban él, akkor érti meg igazán, hogy az "idő pénz". Nem hiszem hogy sokan vannak olyanok, akik esetleg örömmel utaznak busszal 1,5-2 órát is egyirányban, amikor esetleg metróval ennek a fele lenne. Én szerettem buszozni, mert eközben lehetett látni a várost, es nem voltam arra kényszerítve hogy bámuljak bele az előttem 70cm-re ülő embertársam unalmas arcába. De ennek ellenére ha messzire kellett menni, akkor inkább a tube-bal mentem. 

London zónákra van osztva, ami a tube map-en fel is van tüntetve. Az első két zóna általában az igazi mozgástér, ahol célszerű lakni es közlekedni. Ahogy kifelé haladunk úgy lesznek olcsóbbak az albérletek, es drágábbak a jegyek a közlekedésre. Én azt tanácsolom, hogy a kettes-hármas zóna határára kell költözni, ahol relatív olcsóbb az albérlet, de a metrójegy ára sem "esik át" a hármas zónába. (Az 1. zónában csak azok fognak majd lakni, akik valami extrém módon jól fizető állást találtak maguknak) Londonban az embernek jól meg kell néznie, hogy hova is akar költözni. Magyarországról nem lehetetlen lakást találni, ámbár szerintem igen rizikós helyismeret nélkül. Ugyanis vannak igencsak kerülendő részei a városnak, ahol nem tanácsolnám albérlet kivételét. Ilyen például Bethnal Green, Hackney, Mile End. Azaz majdhogynem egész kelet London. Itt tömörül London színesbőrű lakossága, és ez a környék a kiemelkedő bűnügyi statisztikáiról is híres. A bűnözésről majd írok egy posztot, de addig is, ez egy olyan dolog, amit mindig szem előtt kell tartani. Észak-London 2. zóna sem éppen a legbiztonságosabb, de azért jobb mint a keleti rész. Én sokáig, a többségében írek lakta északnyugaton laktam, ami elég erős közepes környék volt, de a főleg ausztrálok és kiwik (újzélandiak) lakta nyugati részek sem rosszak. (Bár drágábbak is). A déli, és a délnyugati részek között vannak igen gazdag negyedek, és persze kerülendő helyek is találhatóak. Nagy összességében nem egyszerű lakást kivenni látatlanban. Mindenkinek tudom ajánlani hogy mielőtt eldöntené hova akar költözni, olvasson utánna az interneten, angolul vagy magyarul. Sok hasznos infót lehet megszerezni így.

Ha sikerül megszerezni egy kettes, vagy hármas zónás lakást, természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell majd a fél életedet a tömegközlekedésen töltened. Itt egyszerűen utazni kell, sokat, es mindenhová. Ezért célszerű beszerezni könyveket, vagy egy jó mp3 lejátszót, mert időd az lesz hogy elfoglald magad. A londoni metró nem szól másról, csak az olvasásról es az ipodról (nem nagyzolás, az angolok között az ipod az elsőszámú mp3 lejátszó). Ez a két dolog szinte rendszeres vendég. Ha két dolgot kellene mondanom, ami egy szokásos londoni tube-rol beugrik számomra, az az ipodok fehér fülhallgató zsinórja, es a kihajtott, elolvasott, majd sorsára hagyott Metro/Evening Standard újsag lenne.

A sok utazás mellett persze az ember szembesül London egy másik rossz oldalával. Az hogy őrülten drága. Drága minden. Közlekedés, kaja, albérlet, council tax (önkormányzati adó, lsd később), minden. Vidéken az ember igaz nem keres annyit, de mivel sokkal olcsóbb minden, jobban kijön a pénzéből.

Ha mindezek ellenére némiképp megbarátkoztál a tömeg, és az utazás, és a drágaság gondolatával, akkor neked Londonban a helyed.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://welcome2theuk.blog.hu/api/trackback/id/tr981007919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása