HTML

Welcome to the UK

Ez a blog elsősorban, az Egyesült Királyságba kiköltözni készülő magyaroknak adhat útmutatást és nyújt majd segítséget kinti életük megkezdésében. Természetesen nem célom, hogy mindent objektívan mutassak be, ennek ellenére törekedni fogok hogy valamelyest tárgyilagos és tényközlő legyek.

Friss topikok

  • Welcome 2 the UK: Nos, valahol igazad van, ennek ellenere szerintem, aki igencsak el van keseredve otthon, az utnak ... (2009.03.18. 13:00) Nyelvtudás - Aupairek

Linkblog

Mit vigyek?

2009.04.02. 11:55 Welcome 2 the UK

 Pénzt. Jó sokat.

A legtöbb ember aki úgy dönt, kivándorol Angliába, úgy gondolja, csak egy kis aprópénzre van szüksége. Nos, ez nem igaz. Anglia nagyon drága, kelet-európai szemmel nézve.

A kiköltözéshez tényleg nem kell sok pénz, mert már a fapados jegyek igen olcsóak, de az itteni élet megalapozásához igenis kell pénz.

A legtöbb ember jelentősen elszámolja magát, vagy irreális elképzelésekkel jön ki a munkát illetően. Ez természetesen a végén oda vezet, hogy munka nélkül, a család össze pénzét felélve, néha még a kölcsönkapott pénzt is mind elköltve megy haza a delikvens, ahol kezdheti újra. Nos, itt talán egy kicsit nagyobb felelősség érzet nem ártana az emberekben.

No, akkor számoljunk

A repjegy árát nem adom hozzá, mert erről is lesz majd külön post, de a legfontosabbak, ha az ember megérkezett Angliába.

Lakásbérlet. Helytől és lehetőségektől erősen függ. Itt lehetőség van, un. Flatshare-be menni, amikor egy teljes házból, vagy lakásból az ember csak egy szobát vesz ki. A későbbiekben majd kibontom ezt a szálat is, de lényeg a lényeg, úgy kell számolni, hogy az árak mehetnek (a kivett szoba, lakás és kondíciók függvényében)

£360 -  £1250 - ami az ELSŐ hónapban kiadásként jelentkezhet.

Aztán számolni kell, a bérletek költségét, minimum 10-15 font hetente/személy, valamint telefonszámla, feltöltőkártyás mobil megvétele, feltöltése megint egy 10-15 font.

Ez szinte kötelező az álláskereséshez. Az ember számoljon úgy alapesetben, hogy nem fog tudni elhelyezkedni minimum 1, de inkább 2 hónapig. (Hogy ne érhessék meglepetések), azaz az albérletet, telefont, kaját a legrosszabb esetben 3 hónapig is fizetni kell saját zsebből, amíg megkapjuk az első fizetésünket. Hangsúlyozom, ez a legrosszabb eset. Láttam példát, mindkét esetről, higgyétek el. Szóval ha csak nagyon el vagyunk keseredve, akkor jöjjünk ki annyi pénz nélkül, amivel legalább 2 hónapig az itteni megélhetésünket tudjuk finanszírozni. 

És hogy ez ténylegesen mennyi pénz? Ezt nehéz megmondani, mert nagyon sok tényezőtől függ.

Én Londonra azt mondanám:

Ha egy single bedroom-ot bérelsz (elnézést, de a kifejezéseket használnom kell), valahol a 3-as zónában, és vállalod hogy inkább csak buszozol, mert az olcsóbb, és havonta egyszer feltöltöd a telefonod, akkor is kaja nélkül számolj 500 fontot MINIMUM a megélhetésedre az első hónapban.(Ebben benne van az albérlet, telefon, buszbérlet, WRS regisztrációs díj)

(A további hónapokra legalább 350 font kellene, hangsúlyozom, kaja nélkül)

Vidéken ez az összeg kevesebb lehet valamivel, de nem szignifikánsabban.

Ha lakást-házat akarsz bérelni, (egy egyszobás lakás Londonban 900-1000 fonttól indul durván, ha mondjuk nem a világ végén van) és itt további költségek is fennállnak. Vidéken ez sokkal de sokkal olcsóbb, durván félárban, vagy még olcsóbban, de erről fogok még írni.

A fent vázolt költségvetés csak olyan esetben állja meg a helyét, ha hajlandóak vagyunk a legolcsóbb albérletbe menni (egy apró szobába, ami nem feltétlenül a legtisztább), valamint naponta akár 2 óra buszozást is örömmel bevállalunk majd a leendő munkahelyünkre. Ha az embernek feltételei vannak, akkor ugye máris sokkal többe kerül minden.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://welcome2theuk.blog.hu/api/trackback/id/tr861041599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása